A Xina,  Guerrers de Terracota,  Muralla de Xi'an,  Ruta,  Xi'an

Dia 6: Xi’an

Avui començarem el dia esmorzant al restaurant de l’hotel i ens dirigirem a l’estació. En aquest cas en taxi i des de l’extrem sud de la ciutat antiga de Pingyao. Al matí, la sortida principal esta tancada, així que cal resseguir la muralla fins a l’entrada adjacent. Tot plegat ho podrem fer en 15 minuts. Val a dir que no hi ha parada de taxi, però si ens acostem a la via principal, Liugen Middle St., en passen cada pocs minuts.

Trajecte a Xi’an i Guerrers

El trajecte fins a l’estació és de poc més de mitja hora, i el tren surt a l’hora, com sempre. Seran 3h de viatge, 500km i 23€ per cap. Travessarem la regió de Shanxi i Shaanxi.

Un cop a Xi’an ens trobem amb una estació enorme i ofereix moltes opcions. En el nostre cas, ens haviem plantejat:

  • Deixar les maletes a la propia estació, i fer el trajecte d’anada i tornada a veure els Guerrers de Terracota amb bus. Opció més econòmica si es té temps.
  • Deixar les maletes a les instal·lacions dels Guerrers de Terracota, combinant bus o conductor.

Finalment, vam optar per arribar-hi amb bus, deixar les maletes als Guerrers de Terracota i fer el trajecte fins a Xi’an amb conductor. El nostre hotel es troba intramurs, al barri musulmà, i malgrat la conexió amb metro amb la resta de la ciutat és motl bona, els Guerrers de Terracota queden lluny del nucli de la ciutat. És un trajecte llarg, de gairebé 1h en cotxe. Aprofitarem aquest temps per picar alguna cosa de camí.

Guerrers de Terracota

Un cop a la porta de les instal·lacions ens dirigim al recinte. Només entrar superem, i després de preguntar als guies locals,  deixem gratuïtament les nostres maletes a una petita sala reservada a tal fi. Es troba en un petit edifici, tot mirant l’entrada a mà esquerra, ben a prop dels lavabos. Un cop fet això, traiem la nostra reserva d’entrada, que has de fer de manera obligatòria i escollir la franja d’hores en que vols accedir-hi, i accedim al recinte. Les entrades les vam reservar amb viator.com, sense guia.

L’exèrcit de guerrers de terracota es troba dins del mausoleu del primer emperador de la Xina, Qin Shi Huangdi, iniciador de la dinastia Qin (221 aC – 206 aC) El van descobrir parcialment uns camperols el març del 1974 mentre feien unes obres hidràuliques a prop de la ciutat de Xi’an, província de Shaanxi.

Normalment la visita esta pensada per fer el recorregut des del pavelló 1 al 3, ordenat per grandària de menys imponent a mes, reservant el plat fort per al final. No obstant, som de poca paciència i comencem al revés. El pavelló 3 és impressionant, enrome i respon a l’estampa que tots tenim en ment, però l’acumulació de gent fa bastant difícil gaudir gaire estona de les vistes. És una sensació agradolça que ens acompanyarà tot el viatge. Alhora, és part de l’experiència. Una vegada més ens hem de fer lloc a cops de colze i rescatar-nos mútuament de no ser arrossegats.

Els altres dos pavellons son prou especials, museitzats i amb forces panells explicatius. No tenen la mateixa representació de peces, escultures i ornaments, però es pot gaudir més de la experiència.

En acabat, al costat de la sortida, a l’esquerra, hi ha un restaurant de fideus que agafem amb molta gana. Més endavant, el traçat et força a creuar una fira de productes locals. Son les 16h i no perdonem ni una engruna. Tips i amb forces renovades, ens decidim a estudiar com anar fins al centre de Xi’an. Trobem un conductor que ens porta amb el seu cotxe atrotinat a l’hotel. Quedarà ben content perquè no tenim canvi, i per tant, paguem força més del prèviament previst. Això ens va passar per no haver fondejat l’aplicació de WECHAT, així que guardeu-vos una estona quan arribeu a Xina, us estalviarà temps i diners.

L’hotel on ens allotjarem és el Fanjian Inn-Xi’an Drum Tower & Muslim Cultural District dins la ciutat entre murs, ben a prop de l’accés nord a la muralla de Xi’an, que serà el nostre proper objectiu. Quan deixem les maletes a l’hotel queden poques hores perquè sigui fosc, quan els carrers s’omplen de llums i olors característics. Els carrers del barri son plens de carniseries, llocs de fideus, pastes i tota mena de menjars.

Muralla de Xi’an

Ens dirigim cap a la porta nord de la muralla on, en efectiu, paguem el lloguer de dues bicis per 100 yuans. Un cop a sobre la bici, ens espera una de les millors experiències del viatge. Pedalant, veiem com el sol es pon, les llums comencen a obrir-se i ens deixa estampes precioses. És un troç d’experiència.

El 28 de març de 2008, Xina va proposar que foren incloses a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, on és categoritzada com una llista provisional.La construcció de la primera ciutat emmurallada de Chang’an va començar l’any 194 aC i durà quatre anys. Aquella muralla mesurava 13,74 de llarg, 12–16 metres (39-52 peus) de gruix a la base. L’àrea dins la paret mesurava més o menys 36 km². La muralla existent fou començada per la dinastia Ming el 1370. Envolta una ciutat més petita de 14 km². La muralla mesura 13,7 de circumferència, 12 m d’alçada, i 15–18 metres (49–59 peus) de gruix a la base.

Night Market i Bell Tower

Un cop de nit, i no sense dificultats per trovar escales per baixar al nivell de terra (penseu que les muralles cobreixen un terreny d’un 15 km2 i no hi ha accesos cada poques passes, possiblement perquè sino perdrien l’efrecte defensiu) seguim passejant ara que ja s’ha fet fosc per els llocs mes assenyalats, tastant el pollastre picant, dolços, pastes i algun te. Ens atansarem al night market i la zona de la Bell Tower. Allà hi podeu trobar llum, vida… i tiktokers.

Una vegada més ens falta reposar. Si, no parem de jalar, però tampoc de caminar! I ens sembla una idea genial entrar a un Pizza Hut que veiem en la distància, on suposem un lloc climatitzat i menjar poc picant.  Això serà aixi, però si et un amant de les pizzes, ull, perquè aquí les pizzes no son pizzes. Fent temps, trobem per internet que la política de salubritat alimentaria a Xina no permet d’importar determinmats productes que a Europa son normals, com molts tipus de formatges o embotits. Hem fet la guiriada, ens ha sortit un pèl car, però fet i fet sembla que és un lloc prou popular per la gent que viu aquí.

Tornem cap a l’hotel, i per avui això serà tot.

Pressupost d’aquest dia per cap:

  • Taxi a l’estació de Pingyao: 30€
  • Conductor anar i tornar als Guerrers de Terracota: 300 yuans
  • Entrada amb Viator.com als Guerrers de Terracota: 26€.
  • Muralla i bicis de X’an: 150 yuans.
  • Nit: 22€

 

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *