Dia 4 Beijin – Ciutat Prohibida, Plaça Tiananmen, Mausoleu d’en Mao i Palau d’Estiu

Avui farem el nostre Pekín Express.

Les visites d’avui, en plè centre de Beijing, ens fan intuir que el dia serà una pugna per no quedar engolits per les multituds. I no ens equivoquem. La visita a la Plaça Tiananmen, Mausoleu d’en Mao i la Ciutat Prohibida son alguns dels imprescindibles de Xina. Un cop més cal llevar-se ben d’hora. Son les 7:00 hores quan fem el cafè de rigor a l’habitació, que com sempre és en sobrets i amb l’escalfador, comprem menjar, beguda i ens posem en marxa. Som a poc més de 10 minuts de l’entrada de la Plaça de Tiananmen i des d’allà accedirem a la Ciutat Prohibida. Si us trobeu més lluny, amb metro és senzillíssim i cal baixar a Quanmen (Línia blava) o Tiananmen East (Línia vermella).

Només sortir del Hutong on estem allotjats, ja veiem que els carrers desborden de gent. Després de bregar amb centenars de turistes locals i la gent que es mou a aquestes hores del matí per la ciutat arribem a les 7:45h del matí als controls d’accés i visitem la Plaça de Tiananmen. L’espai és enorme, i no decep. Aquí mateix començarien noves cues per entrar al Mausoleu d’en Mao, però avui és tancat. Un dia més, tal com ens diuen alguns dels molts policies a qui ens adrecem, hi ha alerta de seguretat nacional. No obstant, les vistes des de fora son igualment espectaculars.

Arribem a les taquilles de la Ciutat Prohibida a les 8:30 del matí, just a temps per l’obertura, i després de fer força cua, veure baralles, crits, empentes, i disputes varies, paguem els 60RMB tot ensenyant el registre d’entrada que cal tramitar per internet. Aquest és un punt que ens va costar molt de veure clar, per visitar la Ciutat Prohibida hem trobat tant a guies com a internet tota mena de noticies i informació contradictòria: A l’octubre de 2023 –moment en què hem fet aquest viatge- cal si o si haver-se registrat per internet, fer cua i pagar en efectiu o WeChat/AliPay.

L’experiència per lliure ha estat bona, però si ens haguéssim estalviat el neguit, les baralles i el temps, ja que ens hem perdut per arribar a l’accés per la Avinguda Beyheian, no ens hauria importat contractar una visita guiada o unir-nos a un grup. Com veurem després, amb Viator és molt senzill de fer les reserves, malgrat que si, econòmicament son força més cares que anar per lliure.

Després de la visita, que nosaltres hem ventilat en 1:30 hores, podem resseguir la ciutat per els murs exteriors i pujar al parc Jingshan que comença just a la sortida nord de la Ciutat Prohibida. Des de dalt, hi ha una vista aèria bastant bona de la Ciutat Prohibida i la capital. El parc és força xulo. A continuació, agafarem el metro per anar al Temple de Confuci. No té cap particularitat especial, però hi ha una secció de museu on podràs veure estris, escrits i elements cerimonials.

Amb metro tornarem a la zona del Hutong on ens allotgem i dinarem per la zona. Ja hem descobert on es menja bé i la veritat és que no sempre tenim la sort d’encertar-ho. No hi ha llocs millors que els restaurants oberts al carrer de la zona sud de la Ciutat Prohibida. Però tot plegat és qüestió de gustos. Fem el check-out i hi deixem les maletes. Avui dormirem en un tren nocturn, que ens permet estalviar una nit, i arribar al següent punt, Pingyao. Com que el tren surt a les 23:00h aprofitem les ultimes hores per visitar el Palau d’Estiu i fer els punts propers que mes ens han agradat mes vora Jingtai Road i acomiadar-nos de Beijing. Tot això ho farem en metro, ara ja en som experts.

El Palau d’Estiu és situat al costat del llac Kunming, accedint per l’entrada Nord cal enfilar per el laberint de camins del parc fins arribar-hi. No té pèrdua però recomanaríem fer-ho amb llum, ja que la il·luminació és escassa. Per sortir-ne des de la riba del llac, hem triat la sortida est, més planera.

Per anar a l’estació agafarem el metro fent un parell de transbords. En passar els controls als controls de passaport, llegirem, ens posarem roba comoda i xafardejarem l’enorme estació. El tren surt puntual. A l’andana, centenars de persones mengen, fumen… com hi ha arribat? I un cop a dins, localitzada la llitera amb ajuda dels vigilant, veurem com els trens es divideixen per habitacles de 6 lliteres, 3×3, en un espai de 3x2m. No tothom té llitera, així que hi ha gent dreta en racons o asseguda en les poques cadires.

Els nostres companys son una noia moooolt entusiasta amb ganes de saber molt de nosaltres, un senyor molt amable, un home que ronca com un hipopòtam i un noi vestit amb traje. Ens ha tocat al costat del lavabo, per tant, la banda sonora de la nit seran els  gargalls, la tos i altres sorolls. Però dormim, perquè el cansament és mes que la resta.

Presupost d’aquest dia per cap:

  • Metro: 16€ o 160€ (inclou desplaçament a estació i Palau d’Estiu).
  • Dinar: 5€ o 50 yuans
  • Entrada Parc Jinshang: 2€ o 20 yuans.
  • Visita al Temple de Confuci: 2€ o 20 yuans.
  • Entrada Palau d’estiu: 4€ o 40 yuans.
  • Sopar: 6€ o 60 yuans
  • Nit en tren nocturn: 26€.